Terug naar het overzicht

AB Vakwerk bekapt ruim 4600 Griekse koeien

Ruim 4600 koeien bekappen in krap aan tien weken. Voor die enorme uitdaging staat een groep van zeven klauwverzorgers van AB Vakwerk in Griekenland.

Bron: www.vvrp.nl

ab-vakwerk

,,Een enorme klus. In totaal gaat het om 23 melkveebedrijven”, vertelt accountbeheerder Erwin Wijshake van AB Vakwerk. In nauwe samenwerking met de klauwverzorgers coördineert Wijshake de ‘buitenlandmissie’ vanuit Wolvega. ,,We werken met een klauwverzorgingsbox en verplaatsen ons per auto. Voor de mannen één groot avontuur, de krenten in de pap. Het is aanpoten, maar toch zien ze nog veel van het land”, weet hij.

In september zijn de eerste twee klauwverzorgers afgereisd voor een missie van drie weken. In totaal bestaat de klus uit drie missies van drie weken en één missie van een week. Per missie reizen twee klauwverzorgers af naar Griekenland. Eind november moeten de laatste koeien zijn bekapt.

AB Vakwerk is sinds 2012 actief met klauwverzorging in Griekenland. De eerste reis was voor FrieslandCampina Hellas, op verzoek van The Friesian, een internationaal opererend adviesbureau in Leeuwarden. Ook dit jaar is AB vakwerk weer in Griekenland bij melkveebedrijven die leveren aan de FrieslandCampina Hellas zuivelfabriek.

,,In Griekenland is er niet veel aandacht voor klauwverzorging. Doel van de missie is om de Griekse ondernemers inzicht te geven in de klauwgezondheid van hun dieren. Dat gezonde klauwen ook bijdragen aan een hogere melkproductie. Wij willen onze kennis overbrengen. Mensen wat leren. Met hun specifieke kennis en vakmanschap zijn onze klauwverzorgers daar de aangewezen personen voor”, stelt Erwin Wijshake.

Op dit moment zijn klauwverzorgers Theo Bosker (Diever) en Hans Thierry (Nij Beets) in Griekenland. Het slotakkoord eind deze maand is aan Han de Leeuw (Krommenie) en Beint-Jan van der Zweep (Peins). Kees Postma (Grouw), Henrie Jutten (Deventer) en Martin Vos (St. Maartensbrug) gingen hen al voor.

Klauwverzorging belangrijk

Gezonde klauwen zijn de basis voor een vitale koe met een hoge productie. Goede klauwverzorging is daarom van essentieel belang. Bij het bekappen van klauwen wordt de lengte en de hoek van de klauw bijgeschaafd. Daarnaast wordt los en overtollig hoorn verwijderd en worden de klauwrand en de zool in model gebracht. Als laatste wordt er ruimte gemaakt tussen de klauwhelften, zodat mest en ander vuil gemakkelijk weg kan en er minder kans op infecties ontstaat.

Over AB Vakwerk

AB Vakwerk is dé coöperatieve aanbieder van flexibele personeelsdiensten in Friesland en Noord-Holland. Een robuuste en moderne coöperatie, verankerd in de agrarische sector en met een sterke positie in de overige kernsectoren Industrie, GWW, Bouw, Groen, Logistiek en Food. AB Vakwerk heeft zo’n 1100 vaste vakkrachten. Deze medewerkers hebben een echte AB Vakwerk mentaliteit. Ze zijn aanpakkers en zeer betrokken bij hun werk.