Klauwbekapbox

Klauwbekapbox

Artikel nr. WE9999

Een aantal punten waarvan het verstandig is die in de gaten te houden bij het aanschaffen van een klauwbekapbox.

1. DE VLOER VAN DE BEKAPBOX
De vloer van een klauwbekapbox mag niet glad zijn, en moet zo weinig mogelijk geluid maken. Een stalen vloer is daarom een minder goede oplossing voor een vloer omdat die glad is en vrij veel geluid maakt. Met een rubbermat erop is hij niet glad meer en maakt wat minder geluid. Voor hout geldt dat het nagenoeg geen geluid maakt, maar wel glad worden kan, vooral een hardhouten vloer is daarom een minder goede oplossing. De beste oplossing voor een vloer voor uw klauwbekapbox is een geïmpregneerde zachte vloer (zodat hij niet snel vergaat) eventueel met een rubbermat er op. Al onze klauwbekapboxen hebben dit dan ook, alleen de SA0051 box heeft een aluminium bodem met gevulkaniseerd rubber zodat daar ook aan dezelfde eigenschappen wordt voldaan.

2. HET FRONTHEK VAN DE KLAUWBEKAPBOX
Een fronthek van de klauwverzorgingsbox moet zonder dat men een verstelling aan dat hek hoeft te doen alle dieren eenvoudig kunnen vastzetten. Een Amerikaans vastloopsysteem werkt op zich wel als alle koeien dezelfde grootte hebben. Beter is het om een fronthek in uw bekapbox te hebben die u in een vangstand kunt zetten waarna de koe er ingedreven kan worden tot aan de schoft waarna men het hek van achteren verder kan sluiten. Hiermee kan men alle dieren van groot naar klein vastzetten. Een bijkomend voordeel is dat dit veel rustiger werkt en de koe minder schrikt. De koe moet immers vaker worden vastgezet. Dit hek heeft 2 soorten, een doorloophek en een terugdrijfhek voor het bekappen van enkele gevallen. Alle klauwbekapboxen van WOPA hebben dit soort hekken, zowel die van de veehoudersboxen als die voor de professionele klauwbekapper.

3. HET LIERWERK VAN DE KLAUWBEKAPBOX
Als u enkele dieren bekapt kunt u kiezen voor een handlier. Deze moet dan wel een overbrenging hebben van minimaal 1:2 zodat het draaien eenvoudiger gaat. Het moet ook een zogenaamde geremde lier gaan zonder pal zodat terugslag altijd voorkomen wordt. Als er over wordt gedacht om misschien in de toekomst wel alle koeien te bekappen moet u er wel voor zorgen dat u een klauwbekapbox kiest die goede motoren als optie heeft. Die kunnen er later dan altijd nog op gemonteerd worden. Of als u zeker weet dat u alle koeien gaat doen kunt u beter voor hydraulisch kiezen omdat dat veel bedrijfszekerder is en u als voordeel hebt dat ook de achterklep dan hydraulisch kan worden bediend wat het vastzetten van de koe veel eenvoudiger maakt. U kunt hem dan net dat laatste zetje geven.

4. FIXATIE VAN DE ACHTERPOOT IN DE BEKAPBOX
Bij een goede achterpootfixatie houd je ruimte rondom de klauw en kunt u voor een beter overzicht op de klauw kijken en met de rug richting de koe staan bij het bekappen. U kunt dan beter bekijken of de klauw vlak is. Ook moet de poot hoog genoeg kunnen worden gedraaid zodat bukken niet nodig is. Bij al onze klauwverzorgingsboxen is die ruimte standaard aanwezig en komt het snijvlak van de klauw in een zo vlak mogelijke posite wat het snijden vereenvoudigd.

5. FIXATIE VAN DE VOORPOTEN IN DE KAPBOX
Voor het vastzetten van de voorpoten moet er voor worden gezorgd dat de poot op een blok wordt getrokken voor ondersteuning van de klauw. Al onze boxen zijn hier dan ook mee uitgerust. De voorpootsteun met lier is wel een aanrader als u tenminste niet voor een elektrische of hydraulische oplossing kiest.

6. CONSTRUCTIE VAN DE KLAUWVERZORGINGSBOX
Voor de constructie van een klauwverzorgingsbox kan voor 2 types worden gekozen namelijk een starre of een flexibele constructie. Bij een flexibele constructie kan doordat de box uit delen in elkaar is gezet de klauwverzorgingsbox bewegen. Als de koe in de bekapbox staat ziet u de box bewegen. Dat doet hij nu maar over dertig jaar nog steeds (we hebben inmiddels meer dan 40 jaar ervaring). De meeste boxen van ons hebben we zo gebouwd omdat dit een enorme gewichtsbesparing oplevert zodat de box veel eenvoudiger te verzetten is. Onze SA0051 is de enige starre box die dan ook direct veel zwaarder is uitgevoerd.

7. OPTIES VOOR EEN KLAUWVERZORGINGSBOX
Het kan fijn zijn als een klauwverzorgingsbox later eenvoudig verder kan worden uitgebouwd met allerlei opties. Bij ons zijn normaal gesproken alle opties ook naderhand nog op de box te zetten.